גם מי שאינו מומחה גדול ברפואה סינית מכיר את יין ויאנג, ובוודאי את הסמל השחור-לבן המפורסם. חוסר איזון בין יין ליאנג פוגע בזרימת אנרגיית הצ’י בגופנו (אנרגיות החיוּת) – כדי להחזיר את זרימת הצ’י למסלולה התקין יש לאזן בין היין והיאנג (על ידי חיזוק החלק שהיה חלש). אחת הדרכים לאזן יין ויאנג היא דיקור סיני.
הצד המוצל של ההר והצד המואר של ההר
ההגדרה המילונית של יין ויאנג היא הצד המוצל של ההר (יין) והצד המואר של ההר (יאנג). הכוונה היא שכשם שלכל הר יש שני צדדים, שונים זה מזה ואף מנוגדים אך בה בעת משלימים האחד את השני (שהרי לא ייתכן הר שכולו מואר או גבעה שכולה מוצלת), כך כל דבר בטבע מורכב משני אלמנטים מנוגדים ומשלימים. גם גוף האדם, כל איבר בו, כל מערכת בו, כל תחושה – הכל יין ויאנג.
היין קר, היאנג חם; היאנג גבוה, היין נמוך; היין הוא חומר, היאנג אנרגיה; היאנג אקטיבי, היין פאסיבי; היין איטי, היאנג מהיר; היאנג גברי, היין נשי; וכו’.
יש המזהים את היאנג כעדיף, מתוך תפישה כי הגבוה עדיף על הנמוך והמהיר על האיטי. זו, כמובן, טעות (המאפיינת בעיקר גברים) שכן כפי שאין יום בלי לילה וגאות בלי שפל, כך היין זקוק ליאנג ולהיפך ועודף יאנג עלול לבוא לידי ביטוי בשורה ארוכה של מחלות ומצוקות (עיניים יבשות, הפרעות שינה, פעילות יתר של בלוטת התריס ועוד) – דיקור סיני דואג שכמות היין והיאנג בכל מקום יהיו אופטימליות.
דיקור סיני – לטפל בדיוק בנקודת התורפה
מצוקה או מחלה, יסביר לכם כל מטפל ברפואה סינית, היא תוצאה של עודף יאנג, חוסר יאנג, עודף יין או חוסר יין באיבר מסוים או במקום כלשהו בגוף. כשיש עודף יין או יאנג, צריך להפחית את הכמות של המרכיב העודף, וכשיש חוסר – להשלים. טיפול בדיקור סיני עושה זאת באמצעות החדרת מחט אל נקודות דיקור רלוונטיות.
ישנן כמה מאות נקודות דיקור סיני, הפזורות על גבי המרידיאנים הראשיים של הגוף. למשל, אימפוטנציה גברית או בעיית פוריות אצל נשים עשויות לנבוע מחוסר יאנג בכליות – ולשם כך יתבצע טיפול בדיקור סיני בנקודות הרלוונטיות לחוסר יאנג בכליות. מיגרנה היא תוצאה אפשרי של עודף יאנג בכבד, ובמקרה כזה יש לבצע דיקור סיני בנקודות שמהוות גישה לזרימת הצ’י אל הכבד. שיעול יבש? ייתכן שהסיבה היא חוסר יין בריאות ובהתאם לאבחון ייבחרו נקודות הדיקור המדויקות שיאזנו את היין והיאנג בדיוק במקום הנכון ובכך יעלימו את הסיבה לבעיה וכמובן גם את הסימפטומים.
איזון יין ויאנג – לא רק דיקור סיני
בנוסף לדיקור סיני, ישנן דרכים נוספות במסגרת רפואה סינית לאזן את היין והיאנג. אחת מהן היא טווינה – עיסוי נמרץ ולחיצה על נקודות דיקור והשפעה על המרידיאנים הרלוונטיים שיאזנו את היין והיאנג ויחזירו את הגוף לתלם.
מרכיב חשוב נוסף באיזון יין ויאנג הוא תזונה המותאמת אישית לאדם (בדרך כלל כטיפול משלים לדיקור סיני). כך, למשל, כשהאבחון הוא עודף יין במקום מסוים רצוי לאכול מאכלים מחממים ובהם ג’ינג’ר, אורז מתוק ותמרים וכן מאכלים “יאנגיים” – מאכלים חמים, או כאלה המתאפיינים בטעמי החריף והמתוק. מזונות חמוצים ומלוחים הם “ייניים”, וכך גם מאכלים מרים ומאכלים המוגשים קרים (וגם כאלה המכילים נוזלים, שכן היין הוא רטוב) – לדוגמה, אצות ים, טופו, חיטה, שעורה ועגבנייה.
דרך אחרת, שנולדה ביפן, אבל מטפלים ברפואה סינית אימצו אותה (בעיקר בשל היותה מבוססת על עקרונות רפואה סינית), היא שיאצו. שיאצו דומה מאוד לטווינה, וגם טיפול בשיאצו מוחזרת המערכת האנרגטית של האדם לאיזון דרך מגע בנקודות דיקור סיני (אם כי טכניקת המגע שונה).