בלוטת התריס היא אחד המרכיבים החשובים ביותר של המערכת האנדוקרינית ושל גוף האדם בכלל. פעילות לא תקינה של בלוטת התריס מביאה לשורה ארוכה של מחלות ומצוקות – טיפול ברפואה סינית, שמתייחס לא רק למחלות אלא גם לשורשי הפעילות הלא תקינה של בלוטת התריס ולגורמים לה, וכולל בדרך כלל גם דיקור סיני, גם שינוי תזונה וגם צמחי מרפא סינים, מחזיר במקרים רבים את בלוטת התריס לאיזון (ויחד איתה את כלל מערכות הגוף) ומייתר את הצורך בתרופות.
מהי בלוטת התריס?
בלוטת התריס משחקת תפקיד מפתח במטבוליזם של האדם. צורתה כשל פרפר, ומיקומה הוא בצוואר, משני צדדיו של קנה הנשימה – סמוך מאוד לעור. הבלוטה, שגודלה מספר סנטימטרים (בין אחד וחצי לשישה) מפרישה את התריודוטירונין ואת התירוקסין – שני הורמונים שהשפעתם על המטבוליזם מכרעת. הורמון אחר אותו מפרישה בלוטת התריס הוא הקלציטונין, שתפקידו למנוע מהעצמות לשחרר סידן אל מחזור הדם. פעילות לא תקינה של בלוטת התריס מאפיינת בעיקר נשים: על פי ההערכות כ-10 עד 15 אחוז מהנשים סובלות מתת פעילות של בלוטת התריס או פעילות יתר של הבלוטה – לעומת 2-3% בלבד בקרב גברים. בין שיטות הטיפול האלטרנטיביות במקרים אלה ניתן למנות את הנטורופתיה וההומיאופתיה, וכן דיקור סיני.
דיקור סיני לבלוטת התריס במצב של תת פעילות
תת פעילות של בלוטת התריס (היפותירואיד) מתאפיינת בייצור כמות נמוכה מדי של תריודוטירונין ותירוקסין – סיבה טובה לפנות לטיפול בדיקור סיני.
אדם שבלוטת התריס שלו נמצאת בתת פעילות יחווה כמה וכמה תופעות. ביניהן ניתן למנות עייפות, ציפורניים שנוטות להישבר, שיער דקיק שגם הוא נוטה להישבר, עור יבש, הופעה חיוורת, חוסר יכולת לסבול קור, קצב לב איטי, שינה לא תקינה, משקל עודף, עצירות ודיכאון. גם כאבי מפרקים, אנמיה ואובדן חשק מיני מאפיינים את הסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, בעיה שהטיפול הקונבנציונלי לה הוא מתן הורמון סינתטי שמשלים את החוסר בתירוקסין. רפואה סינית לעומת זאת, תאבחן קודם כל את הגורמים לתת הפעילות של בלוטת התריס ותציע טיפול בהתאם.
אחת הסיבות לתת פעילות של בלוטת התריס, על פי רפואה סינית, היא רגשית – הדחקת רגשות מאסיבית עלולה להוביל לתת פעילות. סיבה אפשרית אחרת היא עודף יין (האנרגיה הפאסיבית והקרה), ובמקרים אחרים הבלוטה אינה מתפקדת כהלכה עקב מחסור ביוד, בשל תופעות לוואי של תרופות (למשל אנטי-דיכאוניות) או בגלל מחלות של הבלוטה ומחלות אוטואימוניות. דיקור סיני עושה שימוש בנקודות הנמצאות על גבי המרידיאנים ושהחדרת מחט דקיקה אליהם (בזווית הנכונה, בעוצמה הנכונה ולמשך הזמן המדויק) תאזן את היין והיאנג וכמובן תאפשר זרימת צ’י תקינה אל בלוטת התריס ואל שאר האיברים והמערכות שקשורים לייצור תקין של התריודוטירונין והתירוקסין.
לצד דיקור סיני לבלוטת התריס, ימליץ מטפל ברפואה סינית במקרים רבים גם על שינוי תזונה, ובפרט על ויתור על קמח לבן, סוכר לבן, חלב ומוצריו, מזון מעובד וחומרים משמרים, ירקות השייכים למשפחת המצליבים (כרובית, כרוב, ברוקולי, קולרבי) וכן סויה ומוצריה. מאכלים המכילים יוד – דגים ואצות – מומלצים, וגם פעילות גופנית אקטיבית (ריצה, שחייה, הליכה נמרצת במיוחד) עשויה לתרום אף היא להחזרת בלוטת התריס לפעילות תקינה.
מצב של פעילות יתר
פעילות יתר של בלוטת התריס פירושה עודף תריודוטירונין ותירוקסין. בין התוצאות של מצב זה: ירידה במשקל (גם כשאוכלים יותר), שינה לא תקינה, היפראקטיביות, הזעת יתר, לחץ דם גבוה, דופק מהיר, קצב לב לא סדיר, רעידות ורגישות גבוהה לחום.
דיקור סיני לבלוטת תריס כשיש פעילות יתר יתמקד בנקודות שיקררו את הגוף, יאטו את המטבוליזם ויחזקו את היין כדי לאזן את עודף היאנג. בנוסף לדיקור סיני, רצוי להימנע ממזונות שגורמים לעליית חום הגוף ובפרט אלה החריפים ואלה המטוגנים. גם מזונות המכילים יוד אינם מומלצים.
כהשלמה לדיקור סיני לבלוטת תריס הסובלת מפעילות יתר, יש לאכול ירקות הנמנים על משפחת המצליבים ולעסוק בפעילות גופנית מרגיעה (רייקי, מדיטציה, יוגה וכדומה).