ילד עם “קוצים בישבן”; מבוגר שמתחיל משפט אבל לא מצליח להגיע אל סופו כי הוא כל הזמן קופץ מנושא לנושא; ילדה שלא מסוגלת לקרוא ספר מפני שתשומת הלב שלה מתפזרת שוב ושוב; מבוגרים שמתקשים להתמקד במשימה חשובה (ומעדיפים לקפוץ כל רגע לפייסבוק…) – קשיי קשב וריכוז הם אחד המאפיינים הבולטים של המאה העשרים ואחת, העשירה כל-כך בגירויים, ומצד שני בקושי הולך וגובר, של יותר ויותר אנשים (לפחות 10% מהאוכלוסייה, על פי הערכות עדכניות) להתרכז בדברים ה”חשובים” באמת. מצוקה זו (שאגב, יש לה גם צדדים חיוביים רבים) ניתנת לפתרון באמצעות דיקור סיני לקשב וריכוז, ובכלל בעזרת רפואה סינית.
מהי הפרעת קשב וריכוז?
הפרעת קשב וריכוז, כך ההגדרה המדעית, נובעת מפתולוגיה במערכת העצבים המרכזית. התוצאה: קושי להתרכז, קשב מפוזר, ובמקרים מסוימים גם היפראקטיביות (הפרעת קשב וריכוז עם היפראקטיביות נקראת ADHD וללא ההיפראקטיביות – ADD).
אחת ההשפעות הדרמטיות של הפרעת קשב וריכוז היא על יכולת הלמידה במסגרת מסודרת, ועל כן רוב רובם של האבחונים והטיפולים הקשורים להפרעה מתבצעים בגילאי בית הספר – אולם ישנם גם מבוגרים רבים הלוקים בהפרעת קשב וריכוז (ושכמובן גם עבורם טיפול בדיקור סיני עשוי לסייע משמעותית).
הפרעת קשב וריכוז משפיעה על כל תחומי החיים: היא גורמת לאיבוד חפצים (וכתוצאה מכך לביקורת רבה מצד הסביבה ולתסכול אדיר – דיקור סיני מסייע להתמודד גם עם הביקורת החיצונית וגם עם זו הפנימית); מקשה על ביצוע מטלות ועמידה ביעדים (שוב, פנימיים כמו גם חיצוניים); גורמת לפספוס פריטי מידע רבים; מביאה איתה אימפולסיביות שמהווה מקור להחלטות שגויות ואיתן צרות רבות; קושי להתנהל בחברה (בגלל הקשב הנמוך יחסית והקושי “לשחק לפי הכללים” – בעלי הפרעת קשב וריכוז נוטים למשל לאחר יותר מאחרים); וקושי רגשי – בעיקר בשל תחושת הכישלון, הלאו דווקא מוצדקת, ובגלל העימותים עם הסביבה הקרובה (למשל ילד שהוריו לא מבינים את הקושי שלו להכין שיעורי בית ובמקום לסייע לו רבים איתו).
חשוב להדגיש שדיקור סיני אינו תרופת פלא לקשב וריכוז, ולא כל הסימפטומים ייעלמו, ובוודאי לא בן לילה, אבל בהחלט ישנן עדויות רבות לכך שהאקופונקטורה שהגיעה אלינו מן המזרח הרחוק תורמת לאיכות חייהם של הסובלים מהפרעת קשב וריכוז.
דיקור סיני או ריטלין?
לכאורה מצא האדם מזור לקשיי קשב וריכוז – ריטלין, תרופה (ולה מספר גרסאות) המשפיעה על מערכת העצבים המרכזית ומשפרת את הקשב. בפועל מדובר בתרופה נרקוטית, שבעבר רק פסיכיאטר היה מורשה לתת אותה, ושגורמת לתופעות לוואי קשות (ובהן אובדן תיאבון, התכווצויות שרירים, הפרעות בשינה, יובש בפה וראייה מטושטשת).
רפואה סינית מסורתית, לעומת הריטלין המציע שליטה זמנית בסימפטומים, חוקרת את שורשי הפרעת הקשב והריכוז. דיקור סיני לקשב וריכוז מתמקד פעמים רבות בחיזוק מרידיאן הכליה והמחמם האמצעי, וכן מטפל בבעיית עודף היאנג בגוף (שהוא זה שגורם להיפראקטיביות ולעצבנות באופן כללי). דיקור סיני מוצא פתרון גם לכך שהגוף חם מדי ולעודף הליחה בו – גורמים נוספים לקשיי קשב וריכוז על פי רפואה סינית. גורם נוסף הוא צ’י חלש מדי בטחול שמביא איתו חרדות וחוסר שקט (ובמקרים רבים גם מבט זגוגי ופנים חיוורות). בנוסף לפעולות כמו דיקור סיני, ניתן גם לשפר את הסביבה בה נמצא הילד ובכך להקל על המצב, למשל שימוש בטפטים לחדרי ילדים יכול להפוך את החדר למקום רגוע יותר ושליו ובכך הילד ימצא בסביבה רגוע ומשמחת גם כאשר נמצא בחדרו.
תזונה נכונה + דיקור סיני = שילוב מנצח
כיום כבר ברור לחלוטין כי אחד הגורמים העיקריים להפרעת קשב וריכוז הוא תזונה לקויה – ובפרט סוכרים פשוטים, צבעי מאכל, עודף בחלב ומוצריו ומחסור ב- B12. גם מסכי טלוויזיה, מחשב וסמארטפונים, על הריצוד שלהם, הגירויים הרבים (מדי) שהם מציעים והתכנים מעוררי המתח שבהם, תורמים להחמרת קשיי הקשב והריכוז.
מטפלים ברפואה סינית לא רק יציעו למטופל דיקור סיני, אלא ינחו אותו כיצד לשנות את כל אורח חייו – ובכך להקל משמעותית על קשיי הקשב והריכוז ולשפר דרמטית את איכות החיים.