גם מי שלא חווה דיקור סיני מימיו בוודאי שמע את המושג “מרידיאנים”, אולם מעטים יודעים בדיוק מה הכוונה ואיך הם קשורים לדיקור סיני, או לטיפולים ברפואה סינית באופן כללי.
ובכן, מרידיאנים הם רשת, או אם תרצו מארג, של ערוצי אנרגיה. המרידיאנים פרושים בכל רחבי גופנו, ותפקידם הוא להוליך את אנרגיית הצ’י (הלא היא אנרגיית החיים על פי רפואה סינית) ממקום למקום ואל כל האיברים והמערכות.
חסימה באחד הערוצים, או תפקוד לא תקין שלו – כזה הגורם לעודף צ’י במקום מסוים בגוף, או לחוסר צ’י בנקודה זו או אחרת – יבוא לידי ביטוי מיידי במצוקה של האדם. במקרים מסוימים תהיה זו מצוקה פיזית (למשל, אסטמה של העור) ובאחרים מצוקה רגשית. על פי הרפואה הסינית כל מצוקה, החל מלחץ דם לא תקין, דרך הפרעות שינה וכלה בסוכרת, מקורה באנרגיית צ’י לא תקינה במקום כלשהו בגוף – לשם הסדרת זרימת האנרגיה יש להגיע אל המרידיאנים, והדרך אליהם עוברת דרך נקודות דיקור סיני.
נקודות דיקור סיני – מהן ואיפה הן?
ישנן כמה מאות נקודות דיקור, שמהוות נדבך עיקרי בלימודי רפואה סיניתוכמובן שכל המטפלים בדיקור סיני חייבים להכיר אותן על בוריין ולדעת מה השפעתה של כל נקודה ונקודה. הנקודות נמצאות על גבי 12 המרידיאנים הראשיים – והן נבדלות זו מזו לא רק במיקום ובהשפעה, אלא גם בצורת החדרת המחט אליהן, בזווית הכניסה, בעוצמת הכניסה ובמשך הזמן שבו המחט הדקיקה אמורה להישאר בתוך הגוף.
כמובן שמי שלא למד דיקור סיני יתקשה לאתר את הנקודות הללו ברחבי הגוף, אבל ישנן כמה נקודות שכן נגישות גם להדיוטות: למשל, במרכז השריר שבין האגודל לאצבע נמצאת נקודה המחוברת למרידיאן המעי הגס. דיקור סיני בנקודה זו מרגיע כאבי ראש וכאבים באופן כללי ומשרה שלווה ונינוחות (זהירות! א. לא לנסות להחדיר מחט לבד בבית, אם כי אפשר לעסות נקודה זו בעדינות, ב. במיוחד לא לנשים בהיריון).
רשימת המרידיאנים
הנקודות המשמשות לדיקור סיני פזורות כאמור על גבי מרידיאנים הראשיים – 12 במספר, ששישה מהם ממוקמים לאורך הידיים ושישה אחרים לאורך הרגליים. חלוקה נוספת היא בין מרידיאנים “ייניים” לבין מרידיאנים “יאנגיים” וגם כאן החלוקה היא שישה ושישה.
כל מרידיאן מאלה הראשיים משויך לאיבר או למערכת: מרידיאן הטחול, מרידיאן הקיבה, מרידיאני המעי הגס והמעי הדק, מרידיאן הכבד, מרידיאן הכליות, מרידיאן הלב, מרידיאן הריאות, מרידיאן כיס המרה, מרידיאן שלפוחית השתן, מרידיאן מעטפת הלב ומרידיאן המחמם המשולש (השם שבחרה הרפואה הסינית למערכת ההורמונאלית).
לכל מרידיאן מספר שונה של נקודות דיקור סיני – על מרידיאן שלפוחית השתן, למשל, יש 67 נקודות, ואילו על מרידיאן הלב נמצאות רק 9 נקודות דיקור.
באילו מקרים מטפל דיקור סיני?
אקופונקטורה נמצאה כיעילה עבור שורה ארוכה של מצוקות, בעיות ומחלות: כאבי גב, מיגרנות, דלקות של המפרקים השונים, הפרעות שינה, בעיות פוריות, דלקות אוזניים אצל ילדים, מחלות עור שונות, בעיות עיכול, קשיי קשב וריכוז (ADD ו- ADHD), לחץ דם גבוה, בעיות הקשורות לגיל המעבר ועוד ועוד. דיקור סיני מהווה גם “טיפול 10,000” נהדר לגוף, ויעילותו כטיפול מונע גבוהה מאוד. ישנם סוגים רבים של דיקור סיני כגון: דיקור קוסמטי, דיקור לטיפול בכאבים שונים, דיקור לטיפול מונע ועוד.
לא רק דיקור סיני משפר את זרימת הצ’י במרידיאנים. גם טיפול שיאצו, לדוגמה, מגיע אל נקודות הדיקור – אך במקום מחט משנה את זרימת הצ’י ומסדיר אותה באמצעות מגע. שיטה נוספת היא מוקסה – נייר אורז אותו ממלאים בעלי לענה אותם מבעירים בסמוך לנקודות הדיקור הרלוונטיות (כמובן בזהירות…)