רפואה סינית מהווה חלק משמעותי ממערך הרפואה בארץ, לימודי רפואה סינית הם מסלול פופולארי שזוכה לביקוש הולך וגובר, גם הביקוש לטיפול בדיקור סיני ובאופן כללי לטיפולים ברפואה סינית גואה בהתמדה – אולם הרשויות לא הסדירו תחום רב חשיבות ורב תפוצה זה, כך שלמעשה יכול כל אדם להכריז על עצמו כמטפל ברפואה סינית. זאת ועוד: יכול כל מוסד לימוד להכריז על מסלול לימודי רפואה סינית, ואף להעניק תעודות בוגר לתלמידים מבלי שהחוק יפקח על תוכנית הלימודים (כפי שלמשל המועצה להשכלה גבוהה מפקחת על מסלולי הלימוד באוניברסיטאות באופן הדוק).
הסיבה להיעדר הפיקוח והבקרה, שעלולים להוביל להפקרות של ממש, היא שהרשויות מתייחסות באופן כללי לרפואה אלטרנטיבית כאל תחום לא רציני, ולעיתים אף נדמה שרפואה אלטרנטיבית נתפשת על-ידי משרד הבריאות, למשל, כשרלטנות.
את הוואקום מנסה למלא גוף וולונטרי – האגודה לרפואה סינית (או בשמה המלא, “האגודה הישראלית לריפוי סיני מסורתי”). מטרתה של האגודה לרפואה סינית היא לעשות סדר בכל התחום שנקרא רפואה סינית – לקבוע מי רשאי להגדיר עצמו כמטפל ברפואה סינית, להעלות את רמת המטפלים ברפואה סינית, להגביר את המודעות בציבור הרחב ליתרונות הרפואה הסינית, לפקח על מוסדות הלימוד המציעים לימודי רפואה סינית, לסייע להם לשפר את תוכניות הלימודים – ובאופן כללי להבטיח כי יתרונותיה הרבים של רפואה סינית יבואו לידי ביטוי ומיצוי מרביים.
מהי בעצם רפואה סינית?
על פי האגודה לרפואה סינית (ששמה הרשמי הוא כאמור “האגודה הישראלית לריפוי סיני מסורתי), רפואה סינית היא תורה הוליסטית שדבקות בעקרונותיה תוביל לחיים מאוזנים, בריאים ומאושרים. על מנת ליישם את עקרונות התורה, ניתן לפעול במספר דרכים – תזונה נכונה, ביצוע תרגילים לאיזון גוף ונפש (למשל, צ’י קונג), דיקור סיני (המייצר זרימת צ’י מאוזנת בכל איברי הגוף ומערכותיו דרך המרידיאנים השונים), שיטות טיפול אחרות ובהן טווינה, שימוש גם בצמחי מרפא סינים ועוד.
פעילות האגודה לרפואה סינית
האגודה לרפואה סינית נוסדה בשנת 1998, ומדי שנתיים נערכות במסגרתה בחירות לוועד המונה 7 חברים. האגודה לרפואה סינית מפרסמת את רשימת בתי הספר המציעים לימודי רפואה סינית שעומדים בסטנדרטים הגבוהים המצופים ממסלול לימודים שכזה וכן רשימת מטפלים ברפואה סינית שעומדים בקריטריונים הנדרשים ממקצוע שנדרשים בו ידע נרחב, מיומנות גבוהה ורגישות רבה.
בנוסף ניסחה האגודה לרפואה סינית קוד אתי המחייב את כל המטפלים ברפואה סינית המבקשים להיכלל במסגרת האגודה ולזכות ב”תו התקן” שלה. בנוסף, נדרשים מטפלים ברפואה סינית המבקשים הסמכה רשמית מטעם האגודה לרפואה סינית לעבור מבחן – למבחן זה שתי גרסאות, האחת מתמקדת בדיקור סיני, והשנייה בוחנת את היכולות גם בדיקור סיני וגם בתחום צמחי המרפא.
על מנת לשדרג את התחום באופן כללי בארץ, עורכת האגודה לרפואה סינית כנסים מקצועיים, שבהם יכולים חברי האגודה להעשיר את הידע שלהם ולהמשיך להתמקצע גם אחרי תום לימודיהם.
תחום חשוב במיוחד, ולמרבה הצער גם פרוץ למדי, הוא דיקור סיני
לכאורה, דיקור סיני הוא טיפול פשוט – יש רשימת נקודות, שלכל אחת מהן השפעה ספציפית על הגוף והנפש, מחדירים מחט אל הנקודות הרלוונטיות למצוקות עליהן מדווח המטופל – והופ, הכל בסדר. אבל המציאות, באופן טבעי, מורכבת יותר, וכדי לטפל בדיקור סיני יש צורך בידע רב ונרחב, מיומנות של ממש (להחדיר את המחט אל הנקודה המדויקת, בעוצמה הנכונה, בזווית הנכונה ולמשך הזמן האופטימלי לשם איזון הגוף והנפש מחדש).
על-מנת למנוע מצב שבו מטפלים לא ראויים יוציאו שם רע לדיקור סיני, ובעיקר יגרמו נזקים למטופליהם, מקדמת האגודה לרפואה סינית הצעת חוק שתסדיר את התחום ושתבטיח כי מי שיפנה לדיקור סיני ייהנה מהנפלאות שמסוגלת שיטת טיפול עתיקת יומין זו לחולל.