“מיליארד סינים לא טועים”, טוען משפט נפוץ – ואכן, ניתן ללמוד לא מעט מהנעשה במדינת הענק (שבינתיים צמחה למיליארד ושלוש מאות מיליון סינים…) ומההיסטוריה שלה, ובפרט כדאי לנו ליישם את העקרונות של טיפול ברפואה סינית.
רפואה אלטרנטיבית (יש הקוראים לה משלימה) עברה מזמן מהשוליים אל המיינסטרים, וכיום ניתן למצוא בארץ, כמו בכל רחבי חצי הכדור המערבי, שלל מטפלים ברפואה סינית ושיטות טיפול אלטרנטיביות אחרות. לא רק היצע רחב – גם ביקוש: ידיו של מטפל ברפואה סינית, אם הוא טוב, עמוסות עבודה שכן ישראלים רבים כבר זיהו את האיכויות של טיפול ברפואה סינית.
שורשי הטיפול ברפואה סינית
מטפלים ברפואה סינית החלו לתעד את עבודתם כבר לפני אלפי שנים. במיוחד התפרסם “ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב” – טקסט מיתולוגי של דמות אגדית, שהניח את היסודות לרפואה הסינית ושעד היום נעזרים בו בלימודי רפואה סינית (אותם לומד כל מי שרוצה להפוך למטפל ברפואה סינית).
כל מי שעוסק בתחום, מכיר את הספר הזה והפופולאריות שלו רק גדלה עם השנים. היום, הספר הנ”ל מעורר עיניין רב גם אצל אנשים שמגיעים אל התחום בתור מטופלים, ולאו דווקא בתור אנשים שמציבים לעצמם מטרה להפוך להיות מטפל ברפואה סינית בעתיד. הספר תורגם לשפות רבות, ביניהן גם לשפה העברית.
טיפול ברפואה סינית מבוסס על איזון אנרגיית הצ’י ושחרור חסימות בזרימתה. את אנרגיית הצ’י אי-אפשר לראות או למדוד, אך השפעתה על כל תחומי החיים, כך על פי מטפלים ברפואה סינית, אדירה – ולמעשה היא כוח החיוּת של הגוף ושל המערכות השונות בו.
מושגי יסוד נוספים אותם ישמחו להבהיר לכם מטפלים ברפואה סינית הם המרידיאנים (הערוצים בהם זורמת האנרגיה בתוך הגוף אל האיברים השונים), יין ויאנג (שני כוחות מנוגדים ומשלימים המאפיינים כל פעילות) וחמשת היסודות (מתכת, עץ, מים, אדמה ואש). חוסר איזון בין יין ליאנג במקום מסוים בגוף, או פעילות לא הרמונית של חמשת היסודות, יגרמו לזרימה לא סדירה של צ’י (או לעודף בו/ חוסר בו). מטפל ברפואה סינית מאזן את מה שזקוק לאיזון ובכך משפר את זרימת הצ’י בגוף ומפוגג מצוקות פיזיות ורגשיות (שעל פי רפואה סינית הן תוצר של בעייה בצ’י).
שיטות טיפול ברפואה סינית
כל מטפל ברפואה סינית מאזן את הצ’י בשיטה אחרת: יש המבצעים דיקור סיני (אקופונקטורה), יש הרוקחים תרופה מצמחי מרפא, אחרים בוחרים בטווינה, יש כאלה המטפלים באמצעות מוקסה, יש גם שיטות אחרות ויש כמובן מטפלים ברפואה סינית המשלבים מספר שיטות.
הטיפולים שונים זה מזה, אך יש להם גם מכנה משותף: הם “מגיעים” אל אנרגיית הצ’י דרך נקודות דיקור – רשת של מאות נקודות שממוקמות על גבי המרידיאנים הראשיים. כל נקודה כזו מקושרת אל איבר מסוים או אל מערכת בגוף, והשפעה עליה (באמצעות מחט דקיקה בדיקור סיני או מגע בטווינה, למשל) משפיעה על אנרגיית הצ’י בתוך הגוף. מטפל ברפואה סינית מכיר את כל הנקודות ויודע בדיוק איזו נקודה תסייע לפוגג כל מצוקה.
טיפול ברפואה סינית – קודם כל אבחון
אחד העקרונות המהותיים ביותר של טיפול ברפואה סינית הוא חשיבות האבחון.
מטפל ברפואה סינית לא מתייחס רק לסימפטומים החיצוניים עליהם מדווח המטופל אלא חוקר את כל אורחות חייו וצפונות גופו על-מנת לזהות את שורשי המצוקה ואת הסיבות לפרוץ הסימפטומים והקושי.
על-מנת לזהות את הסיבות, משתמשים מטפלים ברפואה סינית בכמה כלים: שיחה, התבוננות בלשון, אבחון דופק, מגע עדין בגוף ובמקרים מסוימים גם בכלים מהרפואה הקונבנציונלית כמו צילום רנטגן ובדיקות דם.
באילו מצוקות מטפלים ברפואה סינית?
מטפל ברפואה סינית שעושה את עבודתו נאמנה מסוגל להעלים מגוון רחב של מצוקות. על פי עדויות של אנשים שנעזרו במטפלים ברפואה סינית, וכן על סמך מחקרים בתחום, נמצא כי טיפול ברפואה סינית יעיל במקרים של מיגרנות, בעיות פוריות, כאבי גב, חרדות, הפרעות קשב וריכוז, דלקות שונות, בעיות עיכול, פסוריאזיס, אסטמה ומצוקות פיזיות ורגשיות רבות אחרות.