השיאצו אמנם מגיע אלינו מיפן, וכמובן שישנם הבדלים משמעותיים בין יפן ובין סין, אולם בכל זאת טיפול שיאצו משויך לרפואה סינית – ולא בכדי. טיפול שיאצו מבוסס על שיטות טיפול ברפואה סינית, ובפרט הכוונה לאקופונקטורה (דיקור סיני) וכן לטווינה. בדומה לדיקור סיני, טיפול בשיאצו מפעיל נקודות ספציפיות בגוף ודרכן מעודד את הגוף לפוגג חסימות אנרגטיות ולאפשר זרימת צ’י תקינה. בדומה לטווינה, טיפול שיאצו מפעיל את הנקודות באמצעות מגע.
הקסם שבמגע
מגע הוא דבר מופלא, וכולנו זקוקים לכמה שיותר ממנו. האינסטינקט האימהי לחבק את התינוק כשהוא בוכה, הנחמה שבחיבוק חם, ההנאה שחיות מפיקות מכך שמלטפים אותן, התגובות הפיזיולוגיות בגוף ממגע אוהב – כל אלה הן עדויות רבות עוצמה לכך שאנחנו זקוקים למגע. טיפול שיאצו מעניק לא רק את המגע הכה חיוני, אלא גם מגע בנקודות המדויקות ובעוצמה המדויקת – מגע שיאזן את הגוף והנפש, יפוגג מצוקות פיזיות ורגשיות ויחזק את הגוף ובכך ימנע מחלות עתידיות.
פירוש השם שיאצו ביפנית הוא צירוף שתי מילים: “שי” – אצבע, ו”אצו” – לחץ. אולם טיפול בשיאצו אינו רק לחץ באמצעות האצבעות, אלא גם באמצעות כל כף היד, המרפקים ולעיתים גם הברכיים וכפות הרגליים מצטרפות לטיפול. ישנם אף רגעים במהלך טיפול שיאצו שבהם המטופל עטוף מכל הכיוונים, דבר היוצר תחושת חזרה לרחם ואיתה ביטחון ושלווה עמוקים. טיפול שיאצו מתבצע על מזרון, בלבוש מלא כמובן – מטפלים ברפואה סינית ממליצים להגיע לטיפול בבגדים נוחים במיוחד.
עבור אילו מצוקות יעיל טיפול שיאצו?
כמו שיטות אחרות המשויכות לרפואה סינית, גם טיפול שיאצו רואה באדם מכלול אחד ואינו מפריד את הנפש מהגוף, ואת הרגשי מהפיזי. בהתאם – שוב, כמו טיפולים אחרים במסגרת רפואה סינית – גם טיפול שיאצו יעיל עבור שורה ארוכה של מצוקות: כאבי ראש, בעיות נשימה, הפרעות שינה, כאבי צוואר, בעיות עיכול, חרדות, כאבי גב וכאבים אחרים.
בנוסף ליכולות הטיפוליות, רבים מגיעים לטיפול שיאצו לא על-מנת להחלים ממחלה אלא על-מנת לשמר את גופם במצב תקין ולדאוג לתחזוקת המערכות השונות והאיברים. בעיקר מגיעים לטיפול שיאצו כאמצעי למניעת מחלות ולהבטחת הרגשה כללית טובה ספורטאים, רקדנים, שחקנים ואנשי עסקים ששגרת יומם רוויה מתח (מתח, על פי רפואה סינית, הוא גורם הרסני לצ’י שלנו).
יחד עם זאת ראוי לציין כי ישנם גם הטוענים כי מדובר באחיזת עיניים – וכי מעבר למגע, הנעים לכשעצמו, אין בטיפול שיאצו שום תועלת, לא לגוף ולא לנפש.
שילוב מנצח של רפואה סינית וטכניקה יפנית
טיפול שיאצו משלב כאמור ידע מרפואה סינית מסורתית עם טכניקה שפותחה ביפן בראשית המאה העשרים. ישנן מספר אסכולות לטיפול שיאצו, והבולטות שבהן הן שיטת נמיקושי (הקלאסית) וזן-שיאצו האינטואיטיבית יותר.
טיפול שיאצו ודיקור סיני
מרכזי רפואה משלימה רבים מציעים זה לצד זה דיקור סיני וטיפול שיאצו. לדיקור סיני, כאמור, קווי דמיון רבים לטיפול שיאצו, שכן שני סוגי הטיפולים נועדו להחזיר את זרימת האנרגיה (אנרגיית החיים, הלא היא הצ’י) לאיזון. בנוסף, שני סוגי הטיפולים עושים זאת באמצעות “מניפולציה” על נקודות ספציפיות המפוזרות לאורך המרידיאנים הראשיים. ההבדל הוא שבדיקור סיני עושים זאת באמצעות מחטים דקיקות, ואילו טיפול שיאצו משפיע על הנקודות ועל ערוצי האנרגיה המחוברים אליהן באמצעות מגע ולחץ.
לימודי רפואה סינית, במקרים רבים, מעניקים לתלמידים שליטה בדיקור סיני ובשיאצו גם יחד, כך שהמטפל יכול להציע לכל מטופל את השיטה הטובה ביותר עבורו ועבור מצבו באותה נקודת זמן – ובעיקר לאפשר לאדם בחירה בשיטה אליה הוא מתחבר יותר (יש כאלה המעוניינים במגע, ויש כאלה החשים יותר בנוח דווקא עם דיקור סיני).