רוב הסקרים מגלים כי המקצועות המועדפים ללימודים הם מנהל עסקים, כלכלה ומשפטים. גם ללימודי קולנוע, למשל, הילה נחשקת, וכמובן שמי שמתקבל ללימודי רפואה זוכה להערכה והערצה – אבל ישנו תחום נוסף שהופך יותר ויותר מבוקש גם מבלי שנשים לב לכך: לימודי דיקור סיני.
הטכנולוגיות המשמשות את הרפואה הקונבנציונלית מתפתחות בצעדי ענק; המדע מוצא תרופות למחלות שבעבר נחשבו חשוכות מרפא; הידע של המין האנושי בכל הקשור לגוף האדם, המערכות השונות בו ואופן פעילותן הולך ומתרחב – ובכל זאת אנחנו לא בריאים יותר. אמנם תוחלת החיים עולה בהתמדה, ובכל זאת בני האדם אינם בריאים יותר מבעבר ובעיקר לא מאושרים יותר ולא שלווים יותר. הסיבה לכך היא שהרפואה המערבית, בניגוד לרפואה אלטרנטיבית, כמעט ולא עוסקת בסיבות שהביאו להתפרצותה של מחלה זו או אחרת ומתמקדת בטיפול בסימפטומים. טיפול בדיקור סיני, כמו גם שיטות טיפול אלטרנטיביות אחרות, נותנת מענה עמוק יותר, הוליסטי יותר – ועל כן יציב יותר ומשדרג יותר את איכות החיים, וככל שמתגברת ההכרה בחוזקו של הקשר בין גוף לנפש (שכבר חז”ל עמדו עליו וטבעו את הפתגם “נפש בריאה בגוף בריא”) כך גדלה גם הפופולאריות של לימודי רפואה משלימה ובפרט זו של לימודי דיקור סיני.
דיקור סיני הוא רק חלק צנוע מרפואה סינית מסורתית, ובהתאם ברוב מוסדות הלימוד המציעים מסלול לימוד זה הדבר נעשה במסגרת לימודי רפואה סינית באופן כללי.
לימודי רפואה סינית – דיקור סיני, צמחי מרפא, תזונה
לימודי רפואה סינית, שבמסגרתם כאמור מתמקצעים בדיקור סיני, אינם מקצוע אקדמי מוכר, על אף שכיום ניתן לזהות בבירור מגמה שבה רפואה אלטרנטיבית כבר לא נדחקת לשוליים אלא תופסת מקום של כבוד לצד הרפואה הקונבנציונלית, וגם בקופות החולים השונות ניתן לקבל טיפולים אלטרנטיביים שונים – טווינה, רפלקסולוגיה, ביו פידבק, שיאצו, וכמובן דיקור סיני ועוד.
מי שכן מציע לימודי דיקור סיני ורפואה סינית הן שורה ארוכה של מכללות, שבכל אחת מהן, באופן טבעי, תוכנית לימודים שונה. משך הלימודים יכול לנוע מכ-200 שעות לימוד ועד 4 שנים אקדמיות מלאות – וכל אחד מוזמן לבחור לו את היקף הלימודים הרצוי ואת רמת הידע, המקצועיות וההסכמה אליה הוא שואף להגיע.
בכל מקרה לימודי דיקור סיני הם כמובן הרבה יותר מאיפה ואיך לתקוע מחטים. התלמידים במוסדות השונים לומדים את הפילוסופיה שעומדת בבסיס הרפואה הסינית, מתוודעים לאנרגיית הצ’י, ליין וליאנג ולמרידיאנים השונים, לומדים את חשיבות האבחון (דיקור סיני, ורפואה סינית בכלל, מבוססים על אבחון מקיף ולאו דווקא על פתרון בעיה) וכמובן את טכניקת הדיקור – מהן נקודות הדיקור, מה השפעתה של כל נקודה ונקודה, כיצד להחדיר את המחט ואיך לקבוע את מהירות החדרתה וכן את משך הזמן שבו היא תישאר מתחת לעור, ועוד ועוד.
איפה ללמוד דיקור סיני?
כאמור, ישנן מספר מכללות המציעות לימודי דיקור סיני – בדרך כלל במסגרת לימודי רפואה סינית באופן כללי. המועצה להשכלה גבוהה לא מפקחת על תחום לימודי הרפואה המשלימה, וגם החוק לא קובע כללים ברורים לגבי מי רשאי ללמד דיקור סיני ומי לא, מה חייבת תוכנית הלימודים לכלול, ואיך תתבצענה בחינות ההסכמה של מי שלמד את המקצוע הכל כך רגיש הזה.
יחד עם זאת, ישנו גוף נטול סמכויות חוקיות שבכל זאת נחשב בר סמכא בתחום הדיקור – האגודה לרפואה סינית. גוף זה, שמנוהל ע”י ועד ובו שבעה חברים (הנבחרים מדי שנתיים), מפרסם רשימת מכללות שלימודי הדיקור הסיני, והרפואה הסינית בכלל, המתקיימים בהם הם ברמה גבוהה, וכן מפרסם רשימת מטפלים בדיקור סיני שעברו מבחן הסמכה מטעמו.
עוד כדאי להתייעץ עם בוגרים של כל אחת מהמכללות המציעות לימודי רפואה סינית ולשמוע ממקור ראשון על איכות המכללה ועל רצינות הלימודים בה.