לימודי רפואה משלימה

סמל הרפואה המשלימהנטורופתיה, רפלקסולוגיה, רפואה סינית, הרבולוגיה, הידרותרפיה, דיקור סיני, קינסיולוגיה, שיאצו, עיסוי שוודי, דמיון מודרך, פרחי באך – כל אלה הם כבר חלק משגרת חייהם של ישראלים רבים, הן כמטפלים ובעיקר כמטופלים. וככל שעולה המודעות ליתרונותיה הרבים של רפואה משלימה, הן במקום הרפואה הקונבנציונלית והן בנוסף לה, כך יש יותר ויותר מוסדות לימוד המציעים לימודי רפואה משלימה.

באוניברסיטאות הגדולות לא תמצאו, לפחות בינתיים, לימודי רפואה משלימה. מי שחפץ להתמקצע באחד ממקצועות הרפואה האלטרנטיבית פונה למכללות – ישנן מכללות המציעות אך ורק לימודי רפואה משלימה, ובאחרות ניתן למצוא מסלולי לימוד של רפואה אלטרנטיבית לצד מסלולי לימוד “רגילים” (כמו למשל בסמינר הקיבוצים, שם אפשר ללמוד מקצועות כמו כימיה, חינוך, תיאטרון ומקרא, וגם דיקור סיני ובאופן כללי רפואה סינית).

לימודי רפואה משלימה – כי גוף ונפש אחד הם

ההבדל העיקרי בין רפואה אלטרנטיבית לבין רפואה קונבנציונלית, וכנגזרת מכך גם בין לימודי רפואה משלימה לבין לימודי רפואה “רגילה”, הוא שברפואה סינית ובשאר התורות האלטרנטיביות מאמינים כי האדם אינו רק גוף פיזי – יש נפש, יש רגשות, יש אנרגיות (כך, למשל, בדיקור סיני המחטים המוחדרות לעור בנקודות הדיקור משפרות את זרימת אנרגיית הצ’י), וכל אלה יחד דורשים התייחסות הוליסטית. רק טיפול המתייחס לכלל ההוויה של האדם ישפר באמת את מצבו, ואכן, לדוגמה, מטפלים ברפואה סינית לא יתייחסו אך ורק לסימפטומים הפיזיים של המחלה או המצוקה, אלא יאבחנו את האדם מכל ההיבטים בטרם יתחילו בטיפול.

חשוב להדגיש כי לימודי רפואה משלימה אינם כוללים רק רפואה סינית: במסגרת לימודי רפואה משלימה לומדים המטפלים לעתיד גם תורות טיפול מערביות (למשל הפלדנקרייז או הכירופרקטיקה), ובכלל אוצר הידע אותו ניתן לקבל בלימודי רפואה משלימה עצום ורב, וכל מטפל בוחר לו את השיטות בהן הוא רוצה להתמחות ולהתמקצע. התחום הפופולארי ביותר הוא לימודי רפואה סינית.

רפואה סינית – הלהיט של הרפואה המשלימה

לקינסיולוגיה תומכים רבים; טיפולים באמצעות דמיון מודרך זוכים אף הם להצלחות מרשימות; כך גם התטא הילינג והרייקי, וגם היוגה כדרך חיים שבמרכזה בריאות ואיזון נהנית מפופולאריות רבה – אבל ה”מלכה” הבלתי מעורערת של הרפואה המשלימה, ושל לימודי רפואה משלימה, היא ללא ספק רפואה סינית (ובמרכזה דיקור סיני).

גוף בריא על רקע יין ויאנגלימודי רפואה סינית כוללים נושאים רבים: החל מהפילוסופיה שעומדת מאחורי תורה עתיקת יומין זו, דרך המושגים הבסיסיים של רפואה סינית (צ’י, יין ויאנג, 5 האלמנטים), שיטות הטיפול השונות – דיקור סיני, טווינה, צ’י קונג רפואי, הרבולוגיה ושיאצו (הגם שמקורו ביפן השכנה) ושילוב ידע מהמערב (בתחומי האנטומיה, הכימיה, הביולוגיה והפיזיולוגיה), וכלה בעקרונות התזונה הנכונה על פי רפואה סינית. לימודי רפואה סינית כוללים גם התנסות מעשית ענפה, תוך פיקוח הדוק והדרכה מקיפה.

חלק מהמכללות המציעות לימודי רפואה סינית במסגרת לימודי רפואה משלימה יצרו הסכמי שיתוף פעולה עם בתי חולים ואוניברסיטאות בסין, ומאפשרים לבוגריהן לבצע את הסטאז’ בארץ הענקית שבה נולדה הרפואה העתיקה והמתקדמת.

איפה לומדים דיקור סיני?

דיקור סיני (אקופונקטורה) ניתן ללמוד בכל מכללה המציעה לימודי רפואה סינית.

מחטי דיקור סינימאחר שדיקור סיני, כמו גם רפואה סינית באופן כללי, אינו נחשב מקצוע אקדמי, אין פיקוח של המועצה להשכלה גבוהה ובעצם כל מכללה יכולה להציע לימודי דיקור סיני כמו גם תעודת מטפל בדיקור סיני.

מי שמנסה לעשות סדר בתחום הפרוץ, וליצור מערכת ברורה של נהלים והסמכות, היא האגודה הישראלית לריפוי סיני מסורתי. אגודה זו מפרסמת רשימת מוסדות לימוד שתוכנית הלימודים בהן מקיפה מספיק לטעמה, וכן מקדמת יוזמת חוק שתקבע מי יכול להציע טיפול בדיקור סיני ומי לא.