האמא היהודייה, טוען המיתוס, מאוד רוצה שהילדים שלה ילמדו – וכשהצאצא מתקבל ללימודי רפואה השמחה והגאווה כפולים ומכופלים. אבל מה קורה כשהילד פונה ללימודי רפואה סינית? במקרים מסוימים, עושה רושם, ההתלהבות שוככת – וחבל. לימודי רפואה סינית אולי לא מאפשרים לאמא להצמיד את התואר “דוקטור” לשם של הילד, אבל הם בהחלט מעשירים את הלומדים והופכים אותם למטפלים ברפואה סינית – מקצוע מבוקש שמספק לבעליו לא רק אפשרות להכנסות נאות בעתיד אלא גם את הסיפוק הרב שנובע מעזרה לאנשים במצוקה.
רפואה סינית – חבל הצלה
רפואה סינית היא הרבה יותר מטיפול במחלות – רפואה סינית היא התייחסות הוליסטית לחיים. רפואה סינית כוללת את חיזוק הגוף והנפש ומניעת מחלות, מציאת כל הגורמים לכל מצוקה שמתעוררת, ומתן מענה מקיף בכל התחומים שבהם נדרש שינוי כדי להחזיר את הבריאות לאיתנה.
לזכות הרפואה סינית גם נזקפות הצלחות במקרים שבהם הרפואה הקונבנציונלית הרימה ידיים – וגם חלק ניכר מאלה שאינם חסידים של רפואה אלטרנטיבית באופן כללי, מודים כי “בכל זאת יש בה (ברפואה הסינית) משהו”
מה כוללים לימודי רפואה סינית?
לימודי רפואה סינית כוללים את הבסיס הפילוסופי של הרפואה הסינית, את עקרונות הטיפול ההוליסטי וחשיבות האבחון, וכן שיטות טיפול ברפואה סינית ובהן דיקור סיני, טווינה ועוד. עוד לומדים במסגרת לימודי רפואה סינית כיצד להיעזר בצמחי מרפא סינים במסגרת טיפולים.
ישנם, באופן טבעי, מספר מוסדות לימוד המציעים לימודי רפואה סינית – וכמובן שלכל אופציה יתרונות וחסרונות. יש תוכניות לימוד הכוללות גם התייחסות לרפואה מערבית, ואחרות שמתמקדות אך ורק בשיטות טיפול המגיעות מן המזרח. ישנם מסלולים המתמקדים אך ורק ברפואה סינית, ואחרים מלמדים את רזי הטיפול ברפואה הסינית כחלק מלימודי רפואה משלימה כלליים יותר.
בנוסף ללימודים התיאורטיים, לימודי רפואה סינית מדגישים את חשיבות היישום המעשי של הידע. בחלק מהמקומות המציעים לימודי רפואה סינית אף ניתן לבצע סטאז’ קליני בבתי חולים בסין.
דיקור סיני
לימודי רפואה סינית כוללים, כאמור, גם דיקור סיני.
דיקור סיני (הנקרא גם אקופונקטורה) היא שיטת טיפול שבה מטפלים בגוף באמצעות החדרת מחט דקיקה אל נקודות ספציפיות – מתוך רשימה של כמה מאות נקודות הפזורות לאורך המרידיאנים המרכזיים. החדרת המחט נועדה לשדר לגוף מסר לגבי הדרכים שעליו לנקוט כדי להגיע לריפוי. בנוסף, דיקור סיני מסדיר את זרימת הצ’י בגוף, משחרר חסימות ודואג כי כמות הצ’י המגיעה לכל איבר היא האופטימלית.
במסגרת לימודי רפואה סינית, מתמחים בכל רזי הדיקור הסיני. מעבר לידע הכרחי אודות מיקומן של הנקודות השונות, ועל מה אחראית כל נקודה ונקודה, לומדים התלמידים כיצד לקבוע את עובי המחט, המהירות שבה היא מוחדרת לנקודה, זווית החדירה, משך הזמן שהיא נשארת בגוף ומהירות ההוצאה – כך שהשפעת הדיקור תהיה מקסימלית.
טיפול בדיקור סיני נמשך בין 20 דקות לשעה, כשבכל טיפול מוחדרות לגוף עד 20 מחטים. לעיתים די בטיפול אחד כדי להרגיש הקלה משמעותית, ובמקרים אחרים נדרשת סדרת מפגשים של דיקור סיני כדי לפתור את המצוקה.
איפה כדאי ללמוד רפואה סינית?
לימודי רפואה סינית עדיין לא חדרו לממסד האקדמי (רפואה סינית אינה מזכה בתעודה אקדמית), ועל כן המעוניינים בלימודי רפואה סינית פונים למכללות השונות המציעות לימודים אלה.
בין המכללות השונות יש כמובן הבדלים הן מבחינת היקף הלימודים, הן מבחינת משך הלימודים (ותדירותם) והן מבחינת שכר הלימוד הנדרש – וכל מתעניין מוזמן לבחור את המקום שעונה על צרכיו בצורה המיטבית (וכמובן הגישה אליו נוחה).
החוק אינו מציב קריטריונים למכללות השונות, ולא נדרשים אישורים כדי להציע לימודי רפואה סינית – אולם האגודה לרפואה סינית, גוף וולונטרי, מפקח על הלימודים ומכללות שזכו לאישורו נחשבות מקצועיות יותר.