המרידיאנים

נקודות דיקור בגוףאי אפשר לראות אותם אבל השפעתם על הנפש והגוף רבה, שיטות טיפול רבות (דיקור סיני, שיאצו, קינסיולוגיה ואחרת) פועלות לאיזונם (על מנת לפתור מצוקות רגשיות ופיזיות) – אלה הם כמובן המרידיאנים. מרידיאנים, על פי רפואה סינית, הם ערוצי אנרגיה הקיימים בגופנו ונועדו להזרים צ’י אל האיברים השונים. מאחר שטרם מצאנו דרך למדוד אנרגיה כמו זו של הצ’י, עדיין אין דרך לוודא את קיומם של המרידיאנים, אולם יותר ויותר אנשים כבר השתכנעו כי אנחנו הרבה יותר מגוף פיזי – ותעיד על כך הפופולאריות הרבה של רפואה סינית (ושל רפואה אלטרנטיבית, על שלל שיטותיה, באופן כללי).

כל מה שרציתם לדעת על מרידיאנים

על פי רפואה סינית, יש בגופנו 14 מרידיאנים ראשיים ועוד מרידיאנים משניים רבים. 12 מתוך המרידיאנים הראשיים ממוקמים לאורך הגפיים, והשניים הנותרים (המכונים מרידיאן מרכזי ומרידיאן שולט) נמצאים לאורך הגוף – אחד מהמפשעה עד האף (בחלק הקדמי של הגוף) והשני מעצם הזנב עד מתחת אף (לאורך החלק האחורי של הגוף דרך הראש). 12 המרידיאנים מקושרים כל אחד לאיבר ספציפי: כך, למשל יש מרידיאן קיבה, מרידיאן טחול, מרידיאן מעי דק, מרידיאן ריאות, מרידיאן כבד, מרידיאן שלפוחית שתן ועוד. זרימת צ’י לא תקינה במרידיאן המעי הגס, בהתאם, תתבטא בפעילות לא תקינה של המעי הגס. בנוסף משפיע כל איבר גם על מערכות אחרות בגוף (הכליות, לדוגמה, מקושרות למערכת העצבים ולמוח) כך שמרידיאן הכליה וזרימת הצ’י בו משפיעים גם על פעילות מוחית ועצבית.

רפואה סינית ומרידיאנים

נפש בריאה בגוף בריאטיפול ברפואה סינית נועד להפוך את זרימת הצ’י במרידיאנים, ובעצם בכל הגוף, לאופטימלית. מה שפוגע בזרימת הצ’י הן חסימות במרידיאנים, וכן מצבים של חוסר צ’י או עודף צ’י (וגם צ’י שהתנהלותו “פרועה”). איזון אנרגיית הצ’י וזרימה תקינה בכל הגוף, כך רפואה סינית, מבטיחה בריאות מלאה ואיכות חיים של ממש.

איזון המרידיאנים על פי דיקור סיני ושיטות אחרות

ישנן מספר שיטות טיפול שנועדו לאזן את המרידיאנים ולהבטיח זרימת צ’י תקינה אל האיברים (כמובן שלא בכל השיטות מתייחסים למונח “אנרגיית צ’י” – בקינסיולוגיה למשל עוסקים במרידיאנים בלי לדבר על אנרגיית צ’י).

מחט דיקור סיניהשיטה הנפוצה ביותר היא דיקור סיני. טיפול בדיקור סיני מסדיר את זרימת הצ’י באמצעות מחטים דקיקות הנוגעות בנקודות מדויקות, לפרק זמן אותו בוחר המטפל, ובזווית מסוימת שגם אותה בוחר המטפל בהתאם לאבחנה – המגע של המחט בנקודות אלה (שהן נקודות גישה אל המרידיאנים ומפוזרות לאורכם) מפוגג חסימות ומאפשר זרימת צ’י תקינה.

שיטה אחרת, גם היא מתוך רפואה סינית, היא טווינה. גם הטווינה, בדומה לדיקור סיני, מאתרת נקודות גישה אל המרידיאנים (רשימת הנקודות – המונה כמה מאות כאלה – היא אותה רשימה בדיקור סיני ובטווינה), אך בניגוד לדיקור סיני, השינוי מושג באמצעות לחץ ועיסוי של הנקודות. התוצאה היא כמובן אותה תוצאה: מרדיאנים המזרימים את כמות האנרגיה הרצויה לכל איבר ואיבר.

גם טיפול שיאצו מתמקד בנקודות הנ”ל הפזורות על המרידיאנים השונים. טיפול שיאצו (שישנם כמה נוסחים שלו) משפר את זרימת הצ’י גם הוא על-ידי מגע, אולם הטכניקה שלו שונה מזו של הטווינה. אגב, קיימת גם גרסה ייחודית של טיפול שיאצו הנקראת “וואטסו” – ובה הטיפול מתבצע בתוך מים (גם המטפל וגם המטופל נמצאים בתוך בריכה המשרה אווירה חמימה ונעימה שברבים מהמקרים יוצרת אצל המטופל תחושת רחם ומוגנות מוחלטת המגבירה את האימפקט של הטיפול).

גם הקינסיולוגיה, כמו רפואה סינית, מצאה דרך לאזן את המרידיאנים. בניגוד לדיקור סיני ושאר השיטות מן המזרח, בהן המטופל פאסיבי, בקינסיולוגיה הוא אקטיבי – ומאזן את המרידיאנים באמצעות סדרת תנועות והצלבות הנקראות ריקוד שרירים.