רפואה אלטרנטיבית

סמל הרפואה המשלימהרפואה אלטרנטיבית היא תחום מרתק ומתפתח, שמצד אחד זוכה ליחס מזלזל (“דיקור סיני? כן, בטח, הנה, גם לי יש מחט – רוצה שארפא אותך?”) ומצד שני הופך לחלק בלתי נפרד מהרפואה והחיים בכלל, כשגם קופות החולים השונות כבר מציעות לחבריהן טיפול שיאצו, ביופידבק, פלדנקרייז ועוד.

גם לימודי רפואה משלימה – שאמנם עדיין אינם מוכרים כמסלול אקדמי – הופכים לפופולאריים יותר ויותר, ובפרט אלה המתמקדים ברפואה סינית.

“רפואה משלימה” או “רפואה אלטרנטיבית”?

יחסי הגומלין בין הרפואה הקונבנציונלית לבין שאר שיטות הטיפול (שרובן מגיעות אלינו מן המזרח הרחוק ומסתמכות על רפואה סינית, אולם לא רק) הם מורכבים. יש המאגדים את הטווינה, השיאצו, הקינסיולוגיה, הביואורגונומי, הסו-ג’וק, הריברסינג והאקופונקטורה (דיקור סיני) תחת השם “רפואה אלטרנטיבית” – הגדרה שמעמתת את שיטות הטיפול הנ”ל (ואיתן רבות אחרות, כמובן) עם הרפואה הקונבנציונלית. לעומתם, יש המעדיפים את התואר “רפואה משלימה”, שמאפשר חיים משותפים של שיטות טיפול “מדעיות” ואחרות אלה לצד אלה, כשבמקרים מסוימים אף נוצרת סינרגיה בין טיפול קונבנציונלי לטיפול באחת השיטות האחרות.

אמת עמוקה או פיקציה והונאה?

רפואה אלטרנטיבית, או משלימה, היא כאמור תחום שנוי במחלוקת. לרוב שיטות הטיפול האלטרנטיביות שורשים עמוקים ואיתנים בתרבויות שהתפתחו לאורך אלפי שנים (כך רפואה סינית על ענפיה השונים, שיטות טיפול שמקורן בהודו ועוד), וגם סיפורי הצלחה רבים – כולל במקומות בהן הרפואה הקונבנציונלית הרימה ידיים.

טיפול בדיקור סינימצד שני, שיטות טיפול ברפואה משלימה לא נבדקות בכלים מדעיים מקובלים, כך שהאדם המערבי, שהתרגל לקבל כ”נכון” רק מה שאפשר להוכיח ב”מספרים”, נותר מבולבל ולעיתים ספקן. סיבה אחת להיעדר “הוכחות” מדעיות ליעילות שיטות כמו דיקור סיני, ריברסינג, קרניו סאקרל, תטא הילינג ורייקי היא שהממסד אינו מעוניין במחקרים אודות שיטות טיפול אלה (לחברות התרופות אינטרס רב עוצמה שאנשים ימשיכו לצרוך את מוצריהן, והן גם מממנות מחקרים אודות יעילות תרופות וגם מפעילות במקרים רבים לובי חזק כנגד שיטות ברפואה משלימה).

סיבה אחרת היא שברפואה אלטרנטיבית מתייחסים אל האדם כאל מכלול ואין הפרדה בין גוף ונפש – ומכשירי המדידה המספקים פידבק אודות טיפולים קונבנציונליים אינם מסוגלים למדוד תמורות בנפש (או שינויים באנרגיית הצ’י, שהיא הבסיס לרפואה סינית, למשל).

אבל בסופו של דבר המגמה, עושה רושם, די ברורה: רפואה משלימה הופכת ליותר ויותר נוכחת בחיינו, ויש לקוות שבעתיד ימצאו הגופים המפקחים על מערכות הבריאות דרכים למנוע משרלטנים להיכנס לתחום ולהוציא לו שם רע.

רפואה סינית – “בכל זאת יש בה משהו”

אפשר להתווכח על איכותו של מטפל ברפואה סינית זה או אחר; ואכן אחת הבעיות הגדולות של רפואה סינית (ושל רפואה אלטרנטיבית בכלל) היא שכל אדם יכול להכריז על עצמו כמטפל (זאת ועוד: כל אדם יכול להכריז על שיטת טיפול חדשה, גם אם לא בחן את כל השפעותיה לעומק) ולמרבה הצער בכל תחום בעולמנו – ועולם הטיפולים האלטרנטיביים אינו יוצא דופן – רווי שרלטנים; אולם רפואה סינית היא ידע שנצבר במשך אלפי שנים, וגם מי שלא מתלהב מטיפולים ברפואה סינית (ובהם דיקור סיני ועוד) חייב להודות שיש בהם רעיונות מרתקים – ושיש גם אנשים רבים שחייהם השתנו מהקצה אל הקצה בזכותם.

המבחר הרב של שיטות טיפול אלטרנטיביות מאפשר מצד אחד לכל אדם למצוא דרך אליה הוא מתחבר ואיתה הוא מרגיש בנוח – אך מצד שני עלולה לבלבל. שיטות הטיפול הפופולאריות ביותר הן נטורופתיה, רייקי, דיקור סיני (ורפואה סינית בכלל), אך כמובן שגם לשיטות אחרות כמו תטא הילינג, דמיון מודרך ועוד יש חסידים רבים.