רבים מאיתנו נוטים להתלהב מחידושים ושכלולים אבל לפעמים התשובות הטובות ביותר נמצאות דווקא בידע שהצטבר במשך אלפי שנים, אם תרצו – במסורת. רפואה סינית מסורתית היא ארגז כלים מפואר במיוחד, ואפקטיבי במיוחד, לטיפול בכמעט כל מצוקה וחולי – אין פלא כי היא הולכת ומתפשטת ברחבי העולם כולו, ולא בכדי יותר ויותר אנשים פונים לעזרת מטפלים ברפואה סינית.
ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב
את אבן הפינה לבניין המרשים שנקרא רפואה סינית מסורתית הניחה דמות שאולי שלטה בסין במשך למעלה ממאה שנה, ואולי הייתה רק אגדה – הקיסר הצהוב. ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב, שנכתב לפני אלפי שנים, בנוי בצורה של שאלות ותשובות – תשובות המציגות בפנינו את הדרך לשמור על הרמוניה עם הטבע ועל גופנו מאוזן, ובכך גם למנוע היווצרות מחלות וגם לרפא אותן אם הגוף יצא מאיזון.
בספר זה ניתן למצוא גם את עקרונות הדיקור הסיני, המלצות לתזונה נכונה, ובאופן כללי דיון מעמיק אודות האדם כישות הוליסטית אחת של גופנפש (תפישה שבה דוגלות גם שיטות בנות ימינו ברפואה אלטרנטיבית ולא רק רפואה סינית מסורתית, כמובן).
לימודי רפואה סינית מסורתית – לא בכל מקום
הפופולאריות המתעצמת של רפואה סינית מסורתית (הן בפני עצמה והן כחלק מעליית קרנה של הרפואה האלטרנטיבית באופן כללי) הביאה לביקוש גואה גם ללימודי רפואה סינית מסורתית.
הביקוש הרב יצר גם היצע הולך וגדל – אם כי עדיין טרם זכה להכרה של הממסד. גם המועצה להשכלה גבוהה וגם משרד הבריאות טרם העניקו תשומת לב לרפואה סינית מסורתית, וללימודי תחום זה, ומי שחפץ להתמקצע בתחום זה חייב לפקוח שבע עיניים בטרם ישלוף את פנקס הצ’קים ויתחייב ללימודים במכללה זו או אחרת.
גוף שכן מנסה להסדיר את הנושא של לימודי רפואה סינית הוא האגודה הישראלית לרפואה סינית מסורתית – זהו גוף ללא סמכויות חוקיות, אך דעתו בהחלט נחשבת בזכות המוניטין הגבוהים שלו. האגודה – שהוועד המנהל שלה נבחר אחת לשנתיים – פועלת הן כדי להסדיר את תחום הלימודים כמו גם תחום הטיפולים ברפואה סינית, ולקבוע בחוק קריטריונים ברורים למי רשאי לקרוא לעצמו “מטפל ברפואה סינית”, לדוגמה. בנוסף, מפרסמת האגודה הישראלית לרפואה סינית מסורתית רשימת מכללות שבהן הלימודים מתאפיינים ברמה גבוהה ועומדים בסטנדרטים המצופים מתחום רב חשיבות ורב רגישות זה.
מה כוללים הלימודים?
תוכניות הלימוד במכללות השונות המציעות לימודי רפואה סינית מסורתית אינן זהות, באופן טבעי, אך יש כמובן מרכיבים הכרחיים בכל סילבוס:
* תיאוריה – הבסיס של הרפואה הסינית, כולל לימוד הצד הפילוסופי שבבסיס רפואה זו, התעמקות באנרגיית הצ’י, מרידיאנים, חמשת היסודות וכן יין ויאנג, הבנה של הזרמים השונים ברפואה סינית מסורתית ומציאת נקודות חיבור בין רפואה מערבית לרפואה סינית (כמו גם הדגשת ההבדלים, כמובן)
* אבחון – כלי מרכזי וחלק מהותי בטיפול ברפואה סינית. אבחון כולל מספר טכניקות – תשאול, מבט מעמיק אל הלשון, מגע עדין במקומות מסוימים בגוף, אבחון של הדופק ושילוב של ידע מערבי (בדיקות דם, צילום CT וכו’). מכללה המכבדת את עצמה תעניקו לתלמידים ידע נרחב בפיזיולוגיה, אנטומיה ועוד – ידע הכרחי לשם הצלחת הטיפולים.
* דיקור סיני – שיטת הטיפול הפופולארית ביותר ברפואה סינית מסורתית. בין השאר לומדים להכיר את כל נקודות הדיקור, ועל איזו מערכת/פעילות משפיעה כל נקודה ונקודה, טכניקות דיקור (שכן ישנה חשיבות לא רק לבחירה מדויקת של הנקודה אלא גם לזווית החדרת המחט, העוצמה ומשך הזמן שבו שוהה המחט מתחת לעור) – וכמובן מתרגלים, שוב ושוב, את הדיקור.
* שיטות טיפול נוספות – ובהן טווינה, שיאצו, צ’י קונג, מוקסה וצמחי מרפא סינים.
* אתיקה – מרכיב חשוב מאוד בעבודתו של כל מטפל, לא פחות מידע מקצועי וכלים אפקטיביים.