רפואה סינית

כשבריאות וטבע נפגשיםמה עובר לכם בראש כשאתם שומעים את הביטוי “רפואה סינית”? האם, כמו רבים אחרים, צמד המילים רפואה סינית מתחבר אצלכם לחוכמה עתיקת יומין וגילוי סודות מרתקים אודות הרבדים הנסתרים של הגוף?  ואולי דווקא רפואה סינית, ובכלל כל התחום של רפואה אלטרנטיבית, מעוררים אצלכם התנגדות עזה ונראים בעיניכם כמו קשקוש חסר תועלת?

רובנו – גם המתנגדים וגם המצדדים – עדיין לא יודעים בדיוק איך לעכל את שיטות הטיפול שהגיעו אלינו מן המזרח הרחוק. עוד לא החלטנו האם אפשר לסמוך על מטפלים ברפואה סינית או לא. גם מי שמכריו וחבריו דיווחו לו בהתלהבות על טיפול בדיקור סיני שחולל פלאים בחייהם, עדיין עשוי להיות סקפטי מאוד, ומצד שני, גם חסידיה המושבעים של הרפואה ה”קונבנציונאלית”, אלה שמאמינים רק לטיפולים שאפשר למדוד את השפעתם (“מאז שאני לוקח את התרופה הכולסטרול שלי לא עובר את המאתיים”) – גם הם יודעים שאי אפשר לפסול על הסף שיטות רפואה סינית (כמו למשל דיקור סיני).

מושגי יסוד

הבסיס לרפואה סינית הוא הצ’י – אנרגיה שאין דרך להוכיח את קיומה (שכן טרם פותחו כלים למדידתה, כפי שיש מכשיר הבודק לחץ דם או MRI המספק תמונה של רקמות), אבל על פי הרפואה הסינית, זוהי האנרגיה המאפשרת את החיים. כשהצ’י תקין (זורם ללא חסימות בכמות הנכונה – לא יותר מדי ולא מעט מדי), הבריאות הפיזית תקינה אף היא וכך גם הנפש. חוסר צ’י, עודף צ’י, חסימה בזרימה או התנהגות חריגה של צ’י – כל אלה יבואו לידי ביטוי במצוקה פיזית או רגשית. הצ’י מגיע אלינו משלושה מקורות – תורשה, האוויר שאנחנו נושמים והמזון שאנחנו אוכלים.

מחטי דיקור על רקע הסמל יין ויאנגכל מי שהתעמק מעט ברפואה סינית, ולמעשה גם רבים מאלה שכלל אין להם עניין ברפואה סינית, מכירים גם את המושג יין ויאנג – שני כוחות מנוגדים ומשלימים המצויים בכל דבר בעולמנו. לדוגמה, היין קר והיאנג חם, היין נקבי והיאנג זכרי, היין מקושר למנוחה ואילו היאנג לפעולה. חוסר איזון בין יין ויאנג פוגע בזרימה התקינה של הצ’י.

חלוקה נוספת ברפואה סינית היא לפי 5 היסודות: עץ, אש, אדמה, מתכת ומים. כל אחד מיסודות אלה גם מוזן ע”י יסוד אחר וגם מזין יסוד אחר – לדוגמה, המים מצמיחים את העץ, שהוא חומר גלם לבעירה של אש, שהופכת לאפר המזין את האדמה וכך הלאה, ובאופן דומה גם הצ’י בגופנו נחלק לצ’י של אש, צ’י של מים, צ’י של עץ, צ’י של מתכת וצ’י של אדמה, וכל אחד מהם מזין ומוזן גם יחד. חוסר איזון במעגל זה (יסוד אחד המשתלט על האחרים) גורם לזרימה לא תקינה של צ’י – רפואה סינית מעניקה פתרונות להשבת האיזון וההרמוניה הנחוצים.

מונח חשוב אחר הוא מרידיאנים – מעין רשת של ערוצים המוליכים את הצ’י לאורכו ולרוחבו של גופנו. ישנם 14 מרידיאנים שעליהם מפוזרות נקודות שדרכן ניתן להשפיע על זרימת הצ’י בגוף (בין אם באמצעות לחיצה, כמו בטווינה, ובין אם באמצעות מחטים דקיקות בדיקור סיני).

ברפואה סינית שיטות וטכניקות רבות, ואחת הבולטות שבהן היא כאמור דיקור סיני (אקופונקטורה).לדיקור סיני הצלחות בתחומים רבים – כאבים פיזיים, מלחמה בסוכרת, סיוע לירידה במשקל, הפחתת מתחים וחרדות, מניעת מיגרנות ועוד. סיפורי ההצלחה של מי שעבר דיקור סיני הביאו גם את קופות החולים השונות להעניק אופציה זו למבוטחיהן, וכיום ניתן לעבור טיפול דיקור סיני במסגרת שירותי הרפואה המשלימה של כל אחת מקופות החולים בארץ.