הפרעת PTSD – הסיבות לתופעה והטיפולים האפשריים בה

לאחר אירועים טראומטיים בהם אדם מסוים ראה במו עיניו מוות של אדם אחר, או חווה פגיעה רצינית של אנשים רבים כמו בפיגוע, הוא עלול לפתח הפרעת ptsd הנקראת גם פוסט טראומה. התופעה עלולה להופיע גם אצל מי שחווה איום במוות או פציעה חמורה. התחושה הקשה של חוסר האונים עקב חוויה הקרובה למוות משפיעה באופן קיצוני על האדם. הפרעה זו היא תגובה רגשית מובהקת של האדם שנפגע שחשש שהגיע לסוף חייו.

טיפול בטראומה

אצל רבים מהאנשים שאובחנו כסובלים מ ptsd מומלץ שיתבצע טיפול בטראומה כיוון שאצל כחמישית מאלו שאכן חוו טראומה, תתפתח גם הפרעה פוסט טראומתית. קיימים מקרים שבהם אדם מצליח להתגבר בכוחות עצמו על ההפרעה, בששת החודשים שלאחר המקרה. בפרק זמן רחוק יותר הסיכויים להחלמה עצמית הם פחותים. שיטות הטיפול המוצלחות ביותר הן אלה המבוססות על ראיות ובפרט טיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים (CBT), אך יש גם מי שבוחר להתמודד עם ההפרעה ולהקל על תסמיניה באמצעות טיפולים אלטרנטיביים שונים.

הימצאות במקרים המאיימים במוות

ההפרעה הזו מתפתחת כשיש מעורבות ישירה באירוע מסכן חיים, תגובות עקיפות למקרים קשים כמו פיגועים שבהם קיים חשש סביר שעלול להיפגע אדם קרוב, ראייה של מקרי מוות רבים במהלך העבודה כמו מקרים שמתרחשים ביום יום לאנשי צבא, רופאים, שוטרים, אנשי זק”א ומד”א ועוד.

טיפול בפוסט-טראומה

ללא טיפול יסודי ומתמשך הסימפטומים של ptsd יחזרו על עצמם בתדירות יום יומית. לעיתים יתבצע מתן תרופות המיועדות במקור להפחתת דיכאון וחרדה, זאת כיוון שאין טיפול תרופתי ייעודי להפרעת ptsd. המבוגרים מעדיפים בדרך כלל פסיכותרפיה ממוקדת, שיחות עם אנשי מקצוע, מאשר לקיחת תרופות, בנוסף גם טיפולים ברפואה משלימה הם נפוצים יותר בקבוצה זו.

אחד הטיפולים המוצלחים לטיפול בהפרעה זו היא עשיית מדיטציה טרנסצנדנטלית, הרוגע יוצר שינוי התנהלותי כמו לאחר 12-9 שיחות עם גורמים מקצועיים שונים.

אופציה נוספת היא רכיבה טיפולית. הרכיבה על הסוסים מפחיתה באופן משמעותי את ההפרעה. הסיבות לכך הן ההכרה בכך שאותו אדם מסוגל לבצע פעולות מורכבות כמו מיומנות ברכיבה על סוס וויסות רגשי ולמידה על התנהלות אישית במצבים של בדידות רגשית ובין אישית.

נקודות מהותיות בטיפולים מבוססי שיחות

המגמה היא לדובב את המטופלים לדבר על התחושות הגופניות שלהם בעקבות המקרה, ללמד אותם לבצע הפרדה ואבחנה בין תיאור אותנטי של המקרה לבין אופן הסיפור לאחר הליך של הבנה והכרה, תוך נטרול תחושות הכאב. המטרה היא הפרדה בין הזיכרון של פרטי האירוע, מול תחושות הפחד והחרדה שאופפים אותו.

המטפלים עושים כל שניתן כדי שהמטופל יעבור לחיים יציבים בזכות דפוסי התנהגות המוקנים לו על ידם. הטיפולים קצרי המועד משפיעים על המטופל לאורך שנתיים שבהן הוא פועל בדרך אותה למד מהמטפלים, צעד אחר צעד, כדי להפחית את השלכות המקרה על תהליך השיקום.